Effect

Effect

Effect

Wat de internationale organisaties in de wereld bereiken

In Den Haag, de internationale stad van Vrede en Recht, werken ruim 19.500 mensen binnen zo’n 200 organisaties aan een betere wereld. Het effect van hun werk is wereldwijd merkbaar. Zo wist het Internationaal Gerechtshof een oorlog tussen Indonesië en Maleisië op het eiland Sipadan te voorkomen. De bewoners leven er nu in vrede en toeristen genieten er dagelijks van de schitterende onderwaterwereld. Congo en Liberia zagen hun oorlogsmisdadigers door het Internationaal Strafhof berecht worden. En Albanië kon dankzij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) al zijn chemische wapens vernietigen. Door het werk in Den Haag zijn mensen, overal in de wereld, beter af. Vaak zonder dat ze het weten. Ze hebben weer een toekomst gekregen.

Bekijk de factsheet voor meer informatie over wat internationale organisaties in de wereld bereiken.

Lubanga

Het Internationaal Strafhof klaagde Thomas Lubanga, een voormalig rebellenleider uit Congo, aan voor massamoorden en het ronselen en inzetten van kindsoldaten in zijn eigen land. Hij werd in 2012 schuldig bevonden aan de aanklacht.

Chemische wapens

Dankzij het werk van de OPCW in Den Haag begonnen 65 staten in 1997 met de vernietiging van hun chemische wapens. Albanië vernietigde in 2007, als eerste land ter wereld, zijn hele voorraad chemische wapens.

Lubanga tijdens rechtszaak
  • Den Haag